GENERÁLTERVEZÉS

Az építési projektek sikeres megvalósításához nélkülözhetetlen egy jól felépített tervezési folyamat. Ennek egyik legfontosabb eleme a generáltervezés, amely a projekt összes szakági tervezőjét összefogja és koordinálja.

családi ház tervezés - generáltervezés

A generáltervezés olyan komplex tervezési folyamat, amelyben az építész/iroda vállalja a teljes építési projekt koordinálását. Ez magában foglalja az összes szakág – építészet, statika, gépészet, elektromosság és még sok más terület –, valamint a tervezési és kivitelezési folyamatok összehangolását. A generáltervező feladata, hogy biztosítsa a projekt sikeres és hatékony megvalósítását, az ügyfél igényeinek megfelelően.

Generáltervezés során a komplett építési projekt összehangolt tervezése és koordinálása a cél, ezzel hatékonyabbá téve a tervezési és kivitelezési folyamatokat.

Koncepcióalkotás és
Tervezési Előkészítés

A generáltervezési folyamat első lépése a megrendelő igényeinek és elképzeléseinek felmérése. Ezután következik a tervezési koncepció kidolgozása, amely az építészeti, statikai, gépészeti és egyéb szakági tervezések alapjául szolgál. Ebben a szakaszban a generáltervező összehangolja a különböző szakterületek munkáját, hogy a végeredmény egy koherens és megvalósítható terv legyen.

Engedélyezési és
Kiviteli Tervek Elkészítése

A tervezési koncepció jóváhagyása után a generáltervező készíti el az engedélyezési tervdokumentációt, amelyet a hatóságok vizsgálnak meg. Ezt követően kerül sor a kiviteli tervek elkészítésére, amelyek részletes műszaki leírásokat tartalmaznak, és az építkezés kivitelezésének alapját képezik.

Kivitelezés és
Projektkoordináció

A generáltervező szerepe nem ér véget a tervek elkészítésével. A kivitelezés során is szoros kapcsolatot tart fenn a projekt minden résztvevőjével, felügyeli a munkálatok menetét, és gondoskodik arról, hogy minden a terveknek megfelelően haladjon. Szükség esetén a generáltervező módosítja a terveket a kivitelezés során felmerülő problémák megoldása érdekében.

szakági tervezők

A szakági tervezőkkel való együttműködés a generáltervezés egyik kulcsfontosságú eleme, hiszen az építési projektek komplexitása miatt fontos, hogy minden szakági tervező összehangoltan dolgozzon.
A szoros együttműködés révén biztosítható a tervezési folyamat hatékonységa és magas minősége.