BELSŐÉPÍTÉSZETI TERVEZÉS

A belsőépítészeti tervezés nemcsak az esztétikai megjelenésről szól, hanem a funkcionalitásról, a kényelméről és az élhetőségről is. Egy jól megtervezett tér javtja az életminőséget, elősegíti a hatékony munkavégzést, és hozzájárul a pozitív hangulathoz. A belsőépítészek különböző területeken dolgoznak, beleértve a lakóépületeket, irodákat, szállodákat, éttermeket és közösségi tereket.

belsőépítészeti tervezés

előzetes konzultáció

A belsőépítészeti tervezés első lépése az előzetes konzultáció. Az előzetes konzultáció során felmérjük a megrendelői igényeket és elképzeléseket. Továbbá megtörténik a jogi előírások megvizsgálása és ennek megfelelően a tervezési program felállítása.

helyszíni felmérés

A helyszíni felmérés a helyszínt, hogy megértse a tér adottságait, az építészeti stílust és az esetleges korlátozásokat. Ez magában foglalja a méretek, a fényviszonyok és a szerkezeti elemek dokumentálását.

 koncepcióterv

A belsőépítészeti koncepcióterv során készülnek el a tervezési program alapján az első vázlatok, tervek. Ennek során kialakul a belső tér alapvető funkcionális elrendezése illetve vizuális megjelenése.

A koncepcióterv célja, hogy megjelenítse a tervezett belső tér hangulatát, stílusát és működését, ezzel segítve a megrendelőt a végső döntések meghozatalában.

bejelentési terv (amennyiben szükséges)

Belsőépítészeti tervezés során bizonyos esetekben (mint például: a módosítások teherhordó falakat érintenek, az épület műemléki vagy helyi védelem alatt áll stb.) előfordul, hogy hatósági engedélyek beszerzése is szükséges.

A bejelentési terv célja a jogszabályi megfelelés. Avagy biztosítja, hogy a projekt megfelel a helyi építési szabályoknak, előírásoknak és rendeleteknek illetve a műszaki előírásoknak.

belsőépítészeti kiviteli terv

A belsőépítészeti kiviteli terv egy részletes műszaki tervdokumentáció, amely a belsőépítészeti koncepcióterv alapján készül.

A kiviteli terv magában foglalja a pontos méreteket, anyagokat, szerkezeti elemeket, bútorok elhelyezését, világítási rendszereket, elektromos és gépészeti megoldásokat, valamint minden egyéb technikai részletet, ami a projekt megvalósításához szükséges.

A kiviteli terv célja, hogy biztosítsa a tervezett belső tér pontos és szakszerű kivitelezéséhez szükséges terveket, részleteket, specifikációkat, összhangban a megrendelő igényeivel és a vonatkozó szabványokkal.